Matematicieni români
 
 

Pe 2 februarie 2021 a părăsit această lume Academician Mitrofan Ciobanu.

Vestea, venită ca fulgerul, într-o perioadă în care dânsul candida la alegerile pentru Noul Consiliu Director al ROMAI-ului, pe postul de Vicepreședinte pe care îl ocupă de mulți ani, ni s-a părut incredibilă. Cu puțină vreme în urmă ne trimisese CV-ul dânsului pentru pagina alegerilor, și era bine, sănătos. Dar virusul care, într-un fel sau altul, ne-a afectat, în ultimul an, tuturor, viața, l-a atacat și pe dumnealui, și, din nefericire, dl. Academician a pierdut lupta cu boala.

O pierdere imensă pentru ROMAI, alături de care era încă de la înființare, o pierderea imensă pentru matematica română, de pe ambele maluri ale Prutului, și chiar pentru matematica mondială.

Cu greu am putea rezuma activitatea matematică a Academicianului Mitrofan Ciobanu, ca și activitatea obștească, de conducere și îndrumare a colegilor matematicieni.

Începem cu aceasta din urmă. A fost, pe rând, Șef de Catedră, Prorector și Rector, la Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău. Din anul 1995 este membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, iar din anul 2000 este membru plin al acestei Academii.

Conducător a 22 de teze de doctorat, și a 4 teze de doctor habilitat, Acad. Ciobanu a avut numeroși ucenici.

Legat de activitatea sa matematică, cităm din prezentarea de pe site-ul UST: „Principalele cercetări ştiinţifice ale academicianului Mitrofan Cioban au fost legate de structurile topologo-algebrice, clasificarea spaţiilor toplogice şi aplicaţiile lor în diferite domenii ale matematicii contemporane: geometrie, analiză funcţională, algebră, teoria probabilităţilor, teoria descriptivă a mulţimilor, teoria jocurilor, etc. Teoriile create de academicianul Mitrofan Cioban au stat la baza rezolvării diferitor probleme formulate de matematicieni notorii in secolul al XX-lea.” (link UST).

A participat la mai mult de 100 congrese, conferințe sau simpozioane naționale și internaționale, în multe din acestea fiind conferențiar invitat, cu prelegere în plen. A publicat mai mult de 550 lucrări, în reviste de matematică din Republica Moldova, România, și din alte țări.

Ne este greu să rezumăm bogata activitate a Acad. Mitrofan Ciobanu, așa că vom atașa aici și CV-ul dumnealui, datat 10 inuarie 2021 (CV).

Pentru Societatea ROMAI, Acad. Ciobanu a fost mereu o prezență importantă, sprijinind-o prin autoritatea și prestigiul dânsului. A fost o persoană înțeleaptă și sfătoasă, un factor de legătură și de echilibru între matematicienii români din țările surori, conducător natural al grupurilor de matematicieni din Republica Moldova, care participă, an de an, la CAIM.

La împlinirea vârstei de 70 ani a fost omagiat de către ROMAI printr-un articol, publicat în revista noastră, ROMAI Journal (Omagiu, la 70 ani). Cu aceeași ocazie, pe site-ul ROMAI, la rubrica Matematicieni, a fost creată o pagină dedicată dumnealui (pag. pe site-ul ROMAI).

Regretăm faptul că nu vom putea celebra, în ianuarie 2022, cea de a optzecea aniversare a Acad. Mitrofan Ciobanu. În locul acesteia, va fi o comemorare...


Sincere condoleanțe familiei și colaboratorilor apropiați!

Să îi fie, domnului Academician, veșnicia plină de lumină, și să găsească, acolo sus, rezolvarea tuturor problemelor de matematică pe care încă nu le-a rezolvat în timpul vieții!  • Locul trei pe naţiuni pentru lotul feminin de matematică al României
  • Vă aducem la cunoştinţă apariţia cărţii Analysis and Optimal Control of Phase-Field Transition System: Fractional Steps Methods scrisă de colegul nostru conf. dr. Costică Moroşanu.
  • Doi români au fost premiati la Congresul European de Matematica din Polonia. Va invitam sa cititi un articol pe aceasta tema.
  • European Women in Mathematics (EWM) este o asociatie a femeilor din Europa ce au ca si domeniu de cercetare matematica. Societatea sprijina de asemenea cooperarea între membrii sai, participarea la întâlnirile societatii sau diverse scoli de vara. Mai multe detalii referitoare la aceasta se gasesc pe site-ul societatii: http://europeanwomeninmaths.org/ Începând cu anul 2009, doamna lector dr. Ioana Dragomirescu este coordonatorul pentru România al acestei societati si, întrucât domnia sa ar dori sa prezinte în urmatorul Newsletter al asociatiei o situatie a membrilor sa în România, va roaga ca, în situatia în care sunteti membru al EWM sau doriti sa deveniti, sa-i precizati acest lucru la adresa de mail ioana.dragomirescu@mat.upt.ro .
  • Va prezentam câteva opinii privind starea cercetarii ale lui Jean-Pierre Bourguignon, Peter J. Olver si Wendelin Werner.
  • Acelora care doresc sa publice în acest site informatii personale ca adresa de mail sau pagina web personala ne pot scrie.