Matematicieni români
 
 

INTERNATIONAL COUNCIL FOR INDUSTRIAL AND APPLIED MATHEMATICS (ICIAM) http://www.iciam.org/council/council_tf.html

Primul Congres International de Matematica Aplicata si Industriala s-a tinut în Paris în 1987. De atunci congresele s-au succedat din patru în patru ani la Washington 1991, Hamburg 1995, Edinburgh 1999, Sydney 2003 si Zurich în 2007. Aceste congrese s-au dovedit utile pentru sustinerea aplicatiilor contemporane ale matematicii în toata extraordinara lor bogatie si varietate.

Congresul din 1987 din Paris a avut loc sub auspiciile a patru dintre societatile importante de matematica aplicata din lume: GAMM (Germania), IMA (Marea Britanie), SIAM (SUA) si SMAI (Franta). Acel congres ca si urmatoarele au fost controlate de catre un comitet de leaderi numit CICIAM, de lar Committee for International Congresses in Industrial and Applied Mathematics. O dezvoltare majora a avut loc în 1999, când CICIAM s-a transformat intr-un Consiliu, the International Council for Industrial and Applied Mathematics ICIAM. Aceasta schimbare a reflectat marirea atributiilor institutiei, care cu societatile membre reprezentând o semnificativa proportie din întreaga matematica mondiala interesata de aplicatii, avea responsabilitatea de a coordona dezvoltarea matematicii aplicate la nivel mondial. Primul presedinte al noului Consiliu a fost Reinhard Mennicken. El si succesorul sau, Olavi Nevanlinna, au deschis drumul spre o noua schimbare majora,anume conceptul de 'Membru asociat'. Noua categorie de membri permitea parteneriatul cu multe societati care, desi nu interesate în primul rând de aplicatii, aveau totusi preocupari 'semnificative' în acest sens. Primul membru asociat a fost London Mathematical Society.

Desi ICIAM e foarte diferit în structura de IMU (ai carui membri sunt în esenta natiuni, nu societati), s-a acceptat de la început ca multe din scopurile ICIAM si IMU sunt aceleasi si ca cooperarea dintre cele doua este absolut necesara. Ca exemplu de astfel de cooperare, conducerea ICIAM a adoptat documentul de 'Bune practici' al Comitetului IMU despre informarea electronica si comunicare. Se studiaza în prezent propuneri pentru o activitate comuna a celor doua organizatii internationale în ceea ce priveste natiunile în curs de dezvoltare.

ROMAI este membru al ICIAM din august 2010. În 2009 si 2010 presedintele ICIAM, profesorul Rolf Jeltsch a fost oaspetele de onoare al conferintei noastre anuale CAIM.